Jump to content

Water Pump was Installed with the Wrong Gasket??


Recommended Posts

This isn't strictly MJ related as it's for a 2000 XJ but it is 4L so I figured it's close enough. My friend's 2000 has had mysterious coolant loss since he purchased it and I figured it was the 0331 cyl head casting. He had a few other issues so he brought it by and, in the process of digging around the engine bay I discovered that the thing has the wrong water pump gasket! You can clearly see an unused bolt hole in the gasket at the 2 o'clock position and you can also see that the top bolt has no gasket above the bolt. I suppose it's also possible the gasket was not clocked correctly with respect to the water pump but, from what I can see, it looks like the wrong gasket. Was Toledo really this bad?? :nuts:

Link to comment
Share on other sites

The WJ block used a different bolt configuration than the previous blocks, using 5 bolts instead of 4. Chrysler recut the H2O pump gaskets to fit either application, with the new gaskets actually having 6 bolts holes in them.

Link to comment
Share on other sites

The WJ block used a different bolt configuration than the previous blocks, using 5 bolts instead of 4. Chrysler recut the H2O pump gaskets to fit either application, with the new gaskets actually having 6 bolts holes in them.

 

This makes sense. I would imagine they recut it so it would harder to mess up during install. A guy at work has an '01 so perhaps I can look under his hood and see if it's the same.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...