Jump to content

stranded - engine starts but bucks and stalls out


Recommended Posts

As title states, I’m currently stranded and the comanch won’t stay running fml.  Was running fine today but when i got back in my truck I was met with dread. It starts briefly and wants to immediately stall until i push the pedal in and then it begins to violently shake before stalling. I had an extra fuel filter in my bed for times like these so i just through that one on. Tried it a few more times and it bucks and sputters out just the same. I’m hoping perhaps someone can chime in with a similar experience and possible solution though I know it could be a myriad of things.

 

I’ve been searching and turning through these forums for the past few hrs but w/o every tool being available to me its hard to diagnose. 

 

To sum up: was driving fine today, went to start it up again and engine bucks then stalls. 

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Pete M said:

what tools do you have?  any carb cleaner?   any means to pour a wee bit of gas into the TB?

hey Pete, luckily I have most of my tools in my bed (wrenches, sockets, basic stuff). I just don’t have anything to test vacuum, fuel pressure, etc.

 

Finally managed to talk the gf into picking me up. Nxt dinner date on me. I’m going to try and read up as much as possible and rally for tomorrow morning. 

Link to comment
Share on other sites

update2: have since abandoned the chariot. Before I shut her off I could hear a noticeable hollow ping. 

 

background info: bought the truck last month. I wouldn’t say I trust the previous owners abilities or choice in parts but they did say they replaced distributor cap, plugs, wires within the last year.

Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, eaglescout526 said:

Hmm 2.5L as well. I’m curious about some of the other things about it. 

So many things. I keep finding loose connectors, vacuum hoses, etc and have just been trying to knock out one thing at a time. Currently been refreshing grounds as I also suspect a grounding issue somewhere. Previous owners replaced many parts w budget brands so I’m basically doing cleanup along with everything else. This renix 2.5 is a new beast to me so its a bit of a challenge trying to figure out how things are supposed to be but i’m getting there. 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, eaglescout526 said:

Is it the exhaust cooling off perhaps that you hear? I usually hear a hollo ping after stopping the engine. What color is the coolant?

the sound is while the engine is running in neutral. i haven’t checked the coolant yet but i will in the morning. I hope it is still green.

Link to comment
Share on other sites

Sounds like a blast. I’m here to help as I think I took up being the resident 2.5L expert haha. I always ask everyone about the coolant as I’ve had similar issues and if a head gasket hasn’t been done since the MJ left the factory, it will buck and stall to the point where you probably can’t drive any more. 

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, eaglescout526 said:

Sounds like a blast. I’m here to help as I think I took up being the resident 2.5L expert haha. I always ask everyone about the coolant as I’ve had similar issues and if a head gasket hasn’t been done since the MJ left the factory, it will buck and stall to the point where you probably can’t drive any more. 

Really appreciate it fine sir. I got a ride out here this morning and going to see what i can manage. I’ll chk the coolant and take a video for audio. 

Link to comment
Share on other sites

-coolant is good.

 

-the airbox/filter looks to be getting oiled a bit so i checked the pcv valve and it is not the correct one for the 2.5 (not sure if it matters). There is movement in it, not necessarily as much as i’d expect

 

-first video was too long going to try again

302D9B1B-9270-4569-9F93-9900C3B8F759.jpeg

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, eaglescout526 said:

So that front valve is correct. PN is J8132309 -> 33001239. Only 86 uses that set up so we’re in for 86 oddities. 

ok good to know. I was just going by auto parts store websites. I know, nvr trust em. 

Link to comment
Share on other sites

After I got home, I popped the hood and there was a little smoke coming from the exhaust manifold. Idk yet if this is a cause of my troubles or just an effect of something else and driving it the 15min back home. 

 

My experience driving it home was that it would want to die as soon as i lifted off the gas/felt like it was about to lose all power. To keep it from stalling I’d crush the pedal all the way down and it would slowly catch up, low idle speed. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...