Jump to content
1987Comanche

Georgia: '92 4.0 Ho, Ax-15, 2Wd

Recommended Posts

I knew I was behind on updates but I didn't realize I was 4 months behind.  Mea culpa :dunno: .  The 12.7:1 ZJ steering box and V8 solid TREs have been in for about 2K miles and there is a noticeable improvement in how she handles. 

 

Georgia ready for the ZJ steering box:

 

Hollow and solid TREs side by side. 

 

Box installed!  Yes the pump didn't need to come out just to reach the box but I was going to replace it.  Long story but the old pump went back in:

 

Note the new TRE at the Pitman arm.  Figured might as well replace it if I had it apart:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dug the cruise control connector out from it's hiding place near the fuse & relay panel.  It was shot as it had been open to the elements for all these years.  Found a '93 ZJ that donated a new connector to the cause:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Went back over Xmas and mounted the cruise control servo assembly and cable.  Drilling the mounting holes was a pain as I had to wiggle a lot of stuff around to get a straight shot with the drill.

 

 

Cruise is in!

 

Checked communications and everything looks good:

 

 Cruise control works pretty well but is a little "jerky" relative to what I expected.  The junkyard fresh assembly may need to loosen up a bit more or perhaps I need a long, flat run for a true test.  It will hold speed within 2mph but isn't as smooth as I'd expect it to be in doing so.  I've never had an MJ/XJ with cruise so I don't have a basis for comparison.  Can anyone else comment on their cruise control system (either Renix or HO)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's been quite a while since I've updated the build thread.  In late winter/early spring Georgia started having shifting problems that got progressively worse.  She reached the point where I couldn't shift into 1st from neutral when hot so I drove her minimally throughout the year.  I got a quote of $1800 to rebuild the AX-15 so I decided to keep an eye out for a donor I could try to rebuild myself.  I found a suitable candidate at LKQ over Labor Day Weekend:

 

 

Cq1aHn1.jpg

ftqmIYp.jpg

YMbwUCh.jpg

 

WqQ3GHp.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cleaned it up, ordered the rebuild kit, and cracked it open.  I checked all the clearances, replaced bearings, synchros, shift keys & springs  It was a good donor as the gear train was in pretty good shape.  The 1st gear bearing was starting to go so it wouldn't have lasted too long without some TLC:

 

gHHHlkN.jpg

 

ziawIdC.jpg

 

DWWjbBr.jpg

eUo25ac.jpg

 

 

tfP9kko.jpg

 

5YXd2EQ.jpg

 

jhinhd3.jpg

 

BKgkhYq.jpg

 

ViEubda.jpg

 

nkvXG9d.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pulling the old AX-15.  Flywheel and all the clutch components looked ok:

yuPsTDk.jpg

 

ipLM2Bp.jpg

 

jao0APg.jpg

 

Xd5R53N.jpg

 

0u9j5Rg.jpg

 

Wasn't happy with the LUK plastic throw out bearing at all.  Poor fit and the spring didn't engage the entire front of it:

9Qx2J1s.jpg

 

Ended up reusing the old cast iron unit.  It only had 25K miles on it and was nice and smooth:

YFcSDhZ.jpg

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haven't had much time to keep the build thread updated with my current job (55-60 hrs/week doesn't leave time for much else) but I did roll 290K this week!!

 

 

 

 

290K.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Been a while since I posted an update on Georgia.  New job & moving to TN so I've been working her hard.  She's not a fan of climbing the mountains between NC and TN but she takes it all in stride (55-60mph pulling a long grade in 4th).  Trans is doing well & I should have garage space for her at the new house :banana:

 

 

moving to TN1.JPG

moving to TN2.JPG

moving to TN3.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Looks like my P/S pump is starting to go out.  When it's cold outside (less than 40 degrees) I have a dead spot (no steering assist) for the first 45 degrees of steering wheel travel.  After 3 or 4 turns it's back to normal.  She is loving life in the garage though :))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks & Merry Christmas!  Work + the move has been all-consuming but yes, I'm happy she has an indoor home now.  She's now sharing garage space with the '69 Cutlass convertible :smile:.

 

Got the pump changed out earlier this week.  Looks like the bearing was going out.  New pump is fairly loud at the moment but I'll drive it for a bit and see if it calms down.

 

 

 

 

ps pump1.jpg

ps pump 2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

The reman pump was junk (sounded like marbles in a coffee grinder), so I hit the LKQ sale and harvested a '94 ZJ P/S pump and another steering box from a '97ZJ.  When I replaced the steering box a few years ago I had to put the old pump back in as I needed her on the road.  Unfortunately the fines from whatever was eating itself in the box/pump eventually ate up the box. Here's what was in the oil:

 

 

steering box 3.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 I just finished replacing the pump & box and have it bled out.  The junkyard pump sounds normal and the fluid in both donors was clean. Now to drive her around for a while and see if my dead spot is gone:

 

 

Steering box 1.jpg

steering box 2.jpg

steering box 4.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...